dr. Molnár József praxisának honlapja

A kehesség gondozása

A kehesség (RAO) egy légúti allergia. Kezelését két részre kell osztani: orvosi beavatkozások és környezet menedzsment.

DSC06417 Large

A környezet megfelelő alakítása kulcskérdés a betegség kordában tartását illetően. Mivel a háttér allergia, ezért a cél az allergiát okozó tényezők (allergének) kiiktatása. A legfontosabb allergének a penész spórák, melyek tömkelegével találhatóak a szénában és a szalmában. Sajnos a ló másra is érzékennyé válhat, például virágporokra – ilyenkor nehezebb a dolgunk.

A legfontosabb cél, hogy lovunk minél kevesebb penész spórát lélegezzen be! Milyen módon érhetjük ezt el?

- A kehes ló tartózkodjon a lehető legtöbbet szabad levegőn (ha már a virágporokra is érzékeny, ez nem fog segíteni, esetleg árt is, ezzel másképpen kell foglalkozni). Tilos a kis, alacsony istállók légmentes lezárása! Az istállókban a legújabb vizsgálatok szerint a középső bokszokban a leginkább pormentes a levegő.

- Csökkentsük a szalmából belélegzett penész mennyiségét: szalma helyett pormentes forgács, szalmapellet, szecskázott papír alom alkalmazása. Almoláskor, söpréskor a ló ne legyen az istállóban. Kerüljük a penészes szalma alkalmazását!

- Csökkentsük a szénából származó penész mennyiségét: csak a legjobb minőségű szénát etessük! A szénát az istállón kívül érdemes etetés előtt kirázni (használjunk közben pollenmaszkot!). A széna beáztatása, átmosása nagyon hatékony (kevés vízzel lespriccelni nem elég)! A szénagőzölő eljárások is igen hatékonyak!

- Néha a költözés is szükséges lehet. Sokszor pár kilométerrel arrébb sokkal jobb a környezet, mert például más növények virágoznak.

Érdemes a kehes lovat pontosan megfigyelni, akár naplót is vezetni: milyen az időjárás, amikor jobban van, milyen, amikor rosszabbul? Mennyi a nyugalmi légzésszáma, amikor tünetmentes, mennyi, amikor nincs jól? Ha rosszabbul lett, történt-e változás, például új alom érkezett? Ha szerencsénk van, olyan megfigyeléshez juthatunk ezáltal, ami sokkal könnyebbé teheti a gondozást.

Az orvosi kezelésekről a betegség leírásánál olvashatunk.

Elérhetőségek

dr. Molnár József
dr. Molnár József
molnar.jozsef@lovaspraxis.hu
+36 30 279 0916