dr. Molnár József praxisának honlapja

A műtétek szövődményei

Sokszor a legjobb megoldás a gyógykezelés során a műtét. Pár veszéllyel azonban érdemes tisztában lenni.
  1. A legnagyobb veszély az altatás. Sajnos a tervezett műtétek során 10.000 lóból egy nem bírja ki az altatást. Ennek hátterében rejtett betegségek, illetve gyógyszerérzékenység állhat. Az élőlények annyira bonyolult és összetett szervezetek, hogy lehetetlen mindent tudni róluk. Az altatás előtt éppen ezért nem tudhatjuk biztosan, hogy minden kockázatot sikerült-e kizárni. Életmentő műtétek esetében, mint például a kólika, ez a szám jóval nagyobb, hiszen nem egy egészséges, hanem egy erősen igénybevett szervezetnek kell a további terhelést elviselnie.
  2. Fertőzés. Bár a műtét során minden orvos és asszisztens igyekszik az aszepszis szabályait betartani, mégis előfordul, hogy gyulladás lép fel a beavatkozást követően. A fertőzés kialakulhat az utókezelés során is. Bizonyos esetben a fertőzések nagyon veszélyesek (például: artroszkópia, hasüregi műtét, csontműtét), máskor pedig könnyen kezelhetőek.
  3. Varratelégtelenség. A műtéti seb szétnyílhat. Ennek hátterében lehet fertőzés, de okozhatja az is, hogy a műtét túlságosan megsértette a szöveteket. Vannak lovak, amelyeknél a sebgyógyulás ismeretlen okból nem megfelelő, a vágás egyszerűen nem akar összeforrni. A legtöbb esetben ez nem okoz túl nagy problémát, csak az utókezelés idejét növeli meg.

Elérhetőségek

dr. Molnár József
dr. Molnár József
molnar.jozsef@lovaspraxis.hu
+36 30 279 0916