dr. Molnár József praxisának honlapja

A kólika szövődményei

Ha a kólikát sikerül műtét nélkül megúszni, valószínűleg szövődményekkel sem kell számolnunk. A kólika műtét után van néhány kiemelten fontos szövődmény, melyekről érdemes pár szót szólni.

Hashártyagyulladás. A műtétnél nagyon ügyelnek a sterilitás/aszepszis szabályainak betartására. A műtendő területet nagyon alaposan lefertőtlenítik, majd izolálják. A sebészek ugyanilyen gondos bemosakodás után steril kesztyűt és köpenyt viselnek. Ennek ellenére előfordulhat, hogy baktériumok kerülnek a hasüregbe, legtöbbször a bélen ejtett metszésen átjutva, vagy (gyakran már a műtét előtt,) a megbetegedett bélszakaszon átszaporodva. Sajnos, ez egy igen súlyos állapot, a beteg lovat szinte minden esetben elveszítjük.

Belek összenövése. A műtét után pár nappal alakul ki, amiatt, hogy a betegség és a műtét miatt a belek felszíne kissé begyullad, egymáshoz, vagy egyéb hasűri szervekhez tapadnak, végül összenőnek. Egyes esetekben ez sosem derül ki, mert semmiféle tünetet nem okoz. Máskor enyhe, visszatérő kólikázást eredményez a takarmány tovahaladásának akadályozódása miatt. Súlyos esetekben a lovat újra kell műteni

Savós patairha gyulladás, vagy laminitis. Ennek a betegségnek számtalan oka lehet. Ezek közül az egyik, hogy azok a kólikás lovak, amelyeket műteni kell, általában olyan bélbetegséggel rendelkeznek, melynek során igen nagy mennyiségű méreganyag halmozódik fel a belek üregében, ami aztán felszívódik és a patákat támadja meg. Ennek a kimenetele sokszor megjósolhatatlan, kezelése nehéz.

Hasfali sérv. Előfordul, hogy a hasizmokon ejtett metszés nem tud összegyógyulni és idővel, lassan elenged. Szerencsére a bőr ilyenkor már teljesen meggyógyul és az előeső beleket biztonságosan tartja, életveszélyt nem okoz. Érdemes a problémát egy újabb műtéttel megoldani.

Elérhetőségek

dr. Molnár József
dr. Molnár József
molnar.jozsef@lovaspraxis.hu
+36 30 279 0916