dr. Molnár József praxisának honlapja

A csontműtétek szövődményei

A csonttöréseket követően gyakran műtétre van szükség. Ezen műtétek a legnehezebbek közé tartoznak, mind a kivitelezésben, mind a technikai igényüket illetően, ezért elég költséges eljárások. Sajnos előfordul, hogy nem minden a várt irányban halad. Három fő szövődményt szeretnék bemutatni. Sajnos a szövődmények fellépése során nagyon megnőnek a további költségek és csökkennek a gyógyulás esélyei.

Fertőzés. A műtét során kivételes igény van az úgynevezett aszepszis (steril, kórokozó mentes környezet) iránt. Ezért a műtendő területet nagyon alaposan lefertőtlenítik, majd izolálják. A sebészek ugyanilyen gondos bemosakodás után steril kesztyűt és köpenyt viselnek. Ha a beültetett fém implantátumok mellé baktériumok tudnak telepedni, azokat onnan kiirtani szinte lehetetlen addig, amíg a fémeket el nem távolítjuk. Sajnos, főleg a végtagon, kicsit nagyobb az esély erre, hiszen közel van a földhöz, nehéz tisztán tartani, ráadásul mind a törés, mind a műtét gyengíti a végtag vérellátását, ami ideális környezetet teremt a baktériumoknak a megtelepedésre. Mindezzel együtt, a szeptikus szövődmény előfordulásának gyakorisága kevesebb, mint 5 százalék.

Implantátum elégtelenség. A törött végtagokon olyan hihetetlen erők hatnak, amit a legtöbb implantátum képtelen elviselni anélkül, hogy eltörne. A speciális, méregdrága implantátumok kifejezetten erre lettek kifejlesztve. de nemcsak a fém, hanem a csont is megadhatja magát és kiszakadhatnak a csavarok, mint a vályogfalból.

Túlterheléses, savós patairha gyulladás (supporting limb laminitis). A műtét után életfontosságú, hogy a ló mielőbb terhelni tudja műtött végtagot, tehermentesítve ezzel az egészségeset. Ha ezt nem tudjuk elérni, mert a törés olyan súlyos, előfordulhat, hogy a túlterhelt oldalon savós patairha gyulladás alakul ki. Ilyenkor nagyon nehéz a két, önmagában is súlyos probléma együttes kezelése.

Elérhetőségek

dr. Molnár József
dr. Molnár József
molnar.jozsef@lovaspraxis.hu
+36 30 279 0916