dr. Molnár József praxisának honlapja

Az ízületi injekció szövődményei

Az ízületi injekció beadása a kedvenc orvosi beavatkozásom. Nagyon hatékony, de nem túl könnyű beavatkozás. Egy nagyon-nagyon ritka, ámde veszélyes szövődményről mégis tudni kell. Ez pedig a baktériumok bekerülése az ízületbe a beavatkozás során. Ekkor fertőző ízületgyulladás alakul ki, amit nagyon költségesen lehet kezelni és az is előfordulhat, hogy sikertelenül.

Három forrása van a fertőzésnek:

  1. A beavatkozást végző orvos keze. Ezt én azzal védem ki, hogy mindig, frissen kibontott, steril kesztyűt használok.
  2. A ló bőre. Megfelelő előkészítéssel el lehet pusztítani az itt található baktériumokat. Én egy alapos mechanikai tisztogatás után, 3-5 percen keresztül mosom a bőr felszínét kétfajta fertőtlenítős szappannal (klórhexidin és Betadine). Ezután három alkalommal, izopropil-alkohollal teljesen átnedvesítjük a területet úgy, hogy várunk közte, hogy a fertőtlenítőnek ideje legyen hatni. Fontos tudni, hogy a bőr alatt is lehetnek baktériumok, ettől bőr alatti gyulladás alakul ki. Ha ennek a gyanúja fennáll, sohasem szúrom át itt a bőrt, nehogy így jussanak a baktériumok az ízületbe. Ha nagyon fontos, másik irányból szúrom meg az ízületet, de legtöbbször inkább csak akkor adom be az injekciót, ha a fertőzés már elmúlt.
  3. A felhasznált eszközök, gyógyszerek. Mindig, frissen kibontott, steril eszközöket és gyógyszereket használunk. Azt a tűt, amellyel felszívom a gyógyszert, a beadásra már nem használom. Ha az első szúrással nem sikerül bejutni az ízületbe, a második szúrást mindig új tűvel végzem. A gyógyszerbeadás biztonságát tovább növelhetjük, ha egyidejűleg egy kevés antibiotikumot is adunk.

Elérhetőségek

dr. Molnár József
dr. Molnár József
molnar.jozsef@lovaspraxis.hu
+36 30 279 0916