dr. Molnár József praxisának honlapja

Havivakság

A ló visszatérő szemgyulladása (uveitis, havivakság) egy autoimmun betegség. A gyulladásnak lehetnek baktériumok (Leptospirák) is a hátterében. Általános szemtünetek (hunyorgás, könnyezés, szemhéj duzzanat, fénykerülés) nem tipikusak, de ha ez pár hónapon belül, akár enyhe formában is, de, ha többször jelentkezik mindenképpen meg kell vizsgálni. Ez a betegség folyamatos odafigyelést igényel, sokszor kezeléseket is. Ha elhanyagolják vakságot is eredményezhet. Legfontosabb gyógyszere a szteroid gyulladáscsökkentő, amit vagy szemkenőcsként, vagy a szem mellé injekciózva szoktunk adni. Drága műtéti eljárás is létezik.

DSCN0410 Large

Szaruhártya sérülés

Mindenképpen állatorvosi vizsgálatra van szükség, hiszen a sérülés súlyosságát meg kell állapítani. Speciális festéssel (fluorescein és rose bengal) nézzük meg, hogy sérült-e a szaruhártya. Legtöbbször rövid ideig tartó szemkenőcs, vagy szemcsepp alkalmazása elégséges. Ha a ló szeme nem javul, újra kell vizsgálni és módosítani kell a kezelésen.

fluorescein pozitiv Large

A szaruhártyán zöld foltot hagy a sérülés helyén a fluorescein festék.

Szemhéj sérülések

A szemhéj szélének sérüléseit fontos sebészileg ellátni. Ha a szemhéj folytonossága megmarad, továbbra is el tudja látni a feladatát, a szem védelmét és a könny szétterítését. Ha a szemhéjon jelentős hiány marad, az a szem kiszárdásához és állandó kötőhártya gyulladáshoz vezethet.

Elérhetőségek

dr. Molnár József
dr. Molnár József
molnar.jozsef@lovaspraxis.hu
+36 30 279 0916