dr. Molnár József praxisának honlapja

Kehesség

A kehesség a leggyakoribb légzőszervi betegség lovaink között. Aki érdeklődött már felőle, az régen COPD néven találkozhatott vele. Ma a tudományos neve RAO (Recurrent Airway Obstruction, azaz visszatérő légúti elzáródás). A betegség tulajdonképpen egy légúti allergia, ami nagyon hasonlít az emberek (és a macskák) asztmájához.

Kialakulásában örökletes tényezők is szerepelnek, de a kehesség egy civilizációs betegség, az istállózás eredménye. Az istállópor, az ammónia, de leginkább a széna és szalma penésztartalma váltja ki és tartja fenn a betegséget. Fontos tudni, hogy a legjobb minőségű szénában és szalmában is található penész, ami elegendő a tünetek fellobbantásához. Az allergén hatására a légúti nyálkahártyák megduzzadnak, a hörgőcskék görcsösen összehúzódnak és váladék termelődik, jelentősen szűkítve a légutak keresztmetszetét. A kehes ló sokszor köhög, főleg evés közben, tágulnak az orrlikai, nehezített a légzése, hasán megjelenik a kehbarázda.

A diagnózis nem nehéz. A tünetek, az endoszkópos vizsgálat és a BAL (bronchoalveolaris lavage – „tüdőmosás”) alapján egyértelműen meg lehet állapítani.

A kezelés már nehezebb: szteroid gyulladáscsökkentők, nyálkaoldók, hörgőtágítók alkalmazhatóak gyógyszerként. Az egyik legjobb megoldás a gyógyszerek inhaláltatása. Sokat segítenek a gyógynövények. Az esetek egy részében kiválóan működik az akupunktúra. A hiposzenzibilálás egy olyan kezelés, ahol vérvizsgálattal megállapítják, hogy a ló mire allergiás, majd egy névre szóló injekció sorozatot gyártanak az allergia visszaszorítására. Minden kezelés mellett lényeges a környezet megfelelő kialakítása. Menedzsment szempontjából a pormentességre kell törekedni. Lehetőség szerint a lovat legelőn kell tartani vagy minél többet karámozni. Legjobb, ha csak legel és nem is kap szénát mellé, de ha ez nem megoldható a szénát vízbe kell áztatni. Szalma helyett más alternatív alom használata javasolt, ilyen például a forgács vagy egyéb pelletált almok. Fontos megérteni, hogy a betegség gyógyíthatatlan, éppen ezért a kehes lóra folyamatosan figyelni kell.

legelő szőkeLarge

IAD

Az IAD (Inflammatory Airway Disease) a lovak gyulladásos légúti betegsége, ami teljesítménycsökkenést és/vagy köhögést, esetleg orrfolyást okoz. Régebben azt hitték, hogy ez a fiatal lovak kórképe, míg ma már kiderült, hogy idősebbeknél is előfordulhat. A tréningben lévő lovak igen magas, akár 80 százaléka is érintett lehet. A tünetek hasonlóak a kehességhez, sőt egyes esetekben a kehesség „előszobája” is lehet az IAD, a különbség az, hogy ez visszafordítható folyamat lehet.

Az oktana ismeretlen, valószínűleg baktériumok, vírusok, illetve környezeti szennyezők, mint a por, penészek, gázok váltják ki. A tünetek változatosak lehetnek, néha mindössze teljesítménycsökkenést okoz, más esetekben köhögés vagy orrfolyás tapasztalható.

A diagnózis a fizikális vizsgálattal kezdődik, fontos a tüdő hallgatózási lelete, ám mindezek sok esetben teljesen negatívak lehetnek. Végezhető endoszkópos-, ultrahang- és röntgen vizsgálat, és a légcsőből vett minta laboratóriumi vizsgálata más betegségek kizárására. A diagnózist pedig a tüdőből nyert minta (BAL) mikroszkópos vizsgálata szolgáltatja.

A kezelés a kehességnél leírtak alapján a környezet optimalizálásával, illetve szteroid gyulladáscsökkentők 2-4 hetes alkalmazásával lehetséges. A gyógyulás sok esetben igen lassú, hónapokat is igénybe vehet.

P1410080 Large

Hörgősség

A hörgősség egy szintén gyakori légúti betegség. Másik neve a bal oldali gégebénulás. A gége beidegzése zavart szenved, így a bal oldali hangszalag egyre kevésbé tud mozogni a légvétel során, így a ki- és beáramló levegő útjában marad. Ennek következménye a jellegzetes hörgős hang. Szerencsére a betegség a legtöbb ló esetében csak ezzel a kis kellemetlenséggel jár. De a legnagyobb teljesítményt nyújtó lovaknál már csökkentheti a teljesítményt azáltal, hogy a ló kicsit kevesebb levegőt tud belélegezni.

Fontos az endoszkópos vizsgálat, mert van pár ritkább betegség, amelyek hasonló tüneteket produkálnak és ezt tisztázni kell. Másrészt így lehet a leginkább elbírálni, hogy kell-e a lovat gyógykezelni. A sebészi ellátás nagyon jó eredménnyel jár az esetek nagy részénél.

Elérhetőségek

dr. Molnár József
dr. Molnár József
molnar.jozsef@lovaspraxis.hu
+36 30 279 0916