dr. Molnár József praxisának honlapja

A hasüregi fájdalommal járó tünetegyüttest nevezzük kólikának, egyszerűen fogalmazva a lovak „hasfájását”. Ennek oka az esetek nagy részében a gyomor-bélrendszer zavara, de a fájdalom ritkábban származhat egyéb hasüregi szervből, mint például a húgy-és nemi szervekből, illetve a kiválasztó szervekből is.

Kólika esetén mindig hívjunk állatorvost, hiszen súlyossága az egészen enyhe esetektől a ló életét veszélyeztető nagyon súlyos kórképig igen változatos lehet.

Teendők, amíg odaér az állatorvos:

Amíg a helyszínre érkezik az állatorvos, vannak lehetőségek, amikkel segíthetünk a lovunknak. Mindenekelőtt tartsuk szem előtt a sérülések elkerülését! Amennyiben a ló emberi épséget nem veszélyeztet, próbáljuk meg mozgatni, sétáltatni. Vegyük el előle a takarmányt és tartsuk megfigyelés alatt!

Fizikális vizsgálat: A kólikás ló vizsgálata a klinikai alapértékek felvételével történik. Nagyon fontos fájdalomjelző indikátor a ló pulzusszáma, ami normálisan 28-42 közt van egy egészséges lónál nyugalomban. Fontos ezen kívül a légzésszám, a testhőmérséklet, a bélhangok megléte a hasüreg mind a négy quadránsában, illetve a nyálkahártya színe és a kapilláris újratelődési ideje, ami a dehidráltság meglétét, illetve mértékét mutatja.

Rektális vizsgálat: Ezután következik a rektális vizsgálat görcsoldó injekció adásával, esetleg anélkül. Ilyenkor tapintással vizsgáljuk a hasüreg egy kis részét, amit a vizsgáló személy karjának hossza, illetve a ló mérete limitál. Átlagosan egy 500 kg-os felnőtt lónál mintegy 30 százaléknyi területet érünk el. Megállapíthatunk helyzetváltozásokat, bélsárpangást, következtethetünk vékonybél eredetű elváltozásokra.

Szondázás: Amennyiben szükséges, elvégezzük a ló szondázását orrnyelőcsőszonda segítségével. Ekkor ellenőrizzük, hogy nincs-e a vékonybelekből visszaáramlás a gyomorba, kimoshatjuk a gyomrot, illetve folyadék, só vagy olaj használatával kezelést is végezhetünk.

Ultrahang: Ultrahang segítségével leképezhetjük a hasfalhoz közelebb lévő struktúrákat, helyzetváltozást, folyadék meglétét állapíthatjuk meg, a belek falvastagságát mérhetjük, tartalmukat ellenőrizhetjük és kóros képleteket (például: daganat) találhatunk.

Hasűri punkció: Súlyosabb esetekben sor kerülhet a hasűri folyadék mintavételére, színének, sejt- és fehérjetartalmának a vizsgálatára.

Szerencsére a kólikás esetek nagyobb része enyhe, gyógyszeres kezelésre gyorsan javul, ám sajnos egyes esetekben nagyon súlyos is lehet. Még az összes vizsgálati módszer elvégzésével sem állapítható meg minden esetben az ok, és előfordul, hogy a kólikás ló kezelése nem folytatható megfelelően a tartási helyén. Ezt gyorsan mérlegelni kell és ha a ló állapota indokolja, akkor nem szabad késlekedni, minél hamarabb klinikára kell szállítani a lovat! Sok esetben nem is feltétlenül a műtét miatt, de a klinikai ellátás, a 24 órás felügyelet szükséges lehet egy kólikás ló ellátásához. A műtét bár költséges és kockázatos, ha van lehetőség rá, és a ló állapota indokolja, életet menthet.

Elérhetőségek

dr. Molnár József
dr. Molnár József
molnar.jozsef@lovaspraxis.hu
+36 30 279 0916