dr. Molnár József praxisának honlapja

Az alábbi beavatkozások nagy előnye, hogy hosszabb hatású, teljesebb, mellékhatás nélküli gyógyulást eredményezhetnek a szervezet saját gyógyító mechanizmusainak igénybevételével.

msc

A PRP (Platelet Rich Plazma, vérlemezke dús plazma) azt az effektust használja ki, hogy a vérlemezkék, amelyeknek feladata egy ér sérülés esetén az elsődleges vérrög kialakítása, aktivált állapotban nagy mennyiségű, úgynevezett növekedési faktort (Growth Factor) bocsátanak ki magukból odavonzva ezzel a gyógyító sejteket. Inak sérüléseit jelentősen gyorsítani lehet a módszer alkalmazásával, ráadásul jobb szerkezetű, erősebb ín keletkezik így. Ízületek kezelésére is használható.

Az IRAP nevű eljárás lényegét a gyulladás során kialakuló biokémiai háború módosításával magyarázzák. Egészséges állapotban a szervezetben a bontó- és az építő folyamatok egyensúlyban vannak. Gyulladás esetén ez eltolódik a bontás irányába. A két folyamatot biológiailag aktív molekulák, úgynevezett citokinek irányítják. A bontó oldal egyik legfontosabb eleme az Interleukin-1ß nevű anyag. Ennek ellensúlyozására termeli a szervezet az IRAP nevű fehérjét, ami az előző receptoraihoz kapcsolódik, nem engedve azt dolgozni. Emellett feltehetőleg egyéb olyan citokinek is termelődnek nagy számban, amelyek az építő irányba tolják a folyamatokat. Krónikus ízületgyulladások esetén használható, de fiatal lovaknál a megbetegedések elején is gondolhatunk rá.

Az őssejtkezelés lényege az, hogy olyan sejteket izolálunk, szaporítunk és vetünk be a kezelés során, amelyek a sejtek fejlődésének egy korábbi, kevéssé differenciálódott, többre képes állapotában vannak. Mi az úgynevezett zsír eredetű, mesenchimális őssejteket használjuk. Ezek a sejtek többféle, ismert és rejtélyes módon hatnak. Gyógyító mechanizmusokat aktiválnak, gyulladást csökkentenek és sejteket programoznak. Akár sérült inakat, akár beteg ízületeket kezelhetünk. Az eddigi használatuk alapján jelenleg a leghatékonyabb kezelésnek gondoljuk.

Elérhetőségek

dr. Molnár József
dr. Molnár József
molnar.jozsef@lovaspraxis.hu
+36 30 279 0916