dr. Molnár József praxisának honlapja

A lovak fogápolása ugyanolyan fontosságú, mint a patáké. Sajnos meglepően sok ló életét nehezítik fogproblémák, ezért szükséges lenne évente szájüregi ellenőrzést tartani.

fogreszA

A fogászati ellátásnak két szintje van. Az egyszerűbb, mellyel mi is örömmel és jó felszereléssel foglalkozunk, a fogreszelés. Fogkopási rendellenességeket, éleket, csúcsokat igazítunk ki, de a lovaglást zavaró farkasfogakat is kihúzzuk.

Honnan tudhatjuk, hogy lovunknak fogászati kezelésre van szüksége?
  • Lovaglási nehézségek lépnek fel, nem a megszokott módon dolgozik.
  • Egy oldalon rág, a fejét félre fordítja rágás közben.
  • Súlycsökkenés lép fel, nem megfelelő a kondíciója.
  • Szájából kiesik a takarmány, trágyájában emésztetlen darabok vannak.
  • Fokozott nyáltermelés, lassabban eszik a megszokottnál.
  • Ellenszegül fordulásnál, nem fogadja el a zablát.
  • Szőre fénytelen lesz.
FONTOS: Nem minden ló mutat fájdalmat, ami nem azt jelenti, hogy nem lehet fogproblémája. Sokszor évekig tünetmentes maradhat egy-egy elváltozás, ezért évente kétszer szükség van fogászati ellenőrzésre és ha szükséges, akkor beavatkozásra. Belovaglás előtt mindenképp végeztessen fogászati vizsgálatot állatorvosával!

fogcsúcs2

Ez a fogcsúcs bizonyára lovaglási problémákat okozott.

A fogászati ellátás második szintje a fájdalmas fogak eltávolítása. Foghúzás akkor indokolt, amikor egy fog eltörik, vagy a foggyökér befertőződik, ami jelentős fájdalommal jár. A ló ilyenkor nehezen, lassan rág és akár le is fogyhat.

A foggyökérgyulladás lehet, hogy az állkapcson kifakad, „sipolyozik”, illetve bejuthat az arcüregbe is. Az arcüregbe bejutva gyulladást okozhat és bűzös, gennyes orrfolyást alakíthat ki. Röntgenezni kell az ilyen eseteket.

A sérült fogak kihúzása nagy tapasztalatot és eszközkészletet igényel ezért ebben kollégánk, dr. Jakab Szilárd segítségét kérjük.

crop 2017 07 04 23 22 08 43595c07002e113.jpg 585x565

Dr. Jakab Szilárd

Elérhetőségek

dr. Molnár József
dr. Molnár József
molnar.jozsef@lovaspraxis.hu
+36 30 279 0916