dr. Molnár József praxisának honlapja

A herélés szövődményei

Az állva és a fekve történő herélésnek- mint minden műtéti beavatkozásnak -  egyaránt lehetnek szövődményei.

Mitől félünk állva herélés esetén?

  1. Vérzés. Mivel a heréhez térő artériát nem kötjük le, csak zúzzuk, előfordulhat, hogy folyamatos vérzést kapunk. Szerencsétlen esetben ez elvérzéshez is vezethet. Ez azonban igen ritkán következik be, elkerülésére sok gyógyszeres és műtéti lehetőség áll a rendelkezésünkre. Ha a herélés után folyamatos vérzést látunk, haladéktalanul értesítsük a herélést végző állatorvost.
  2. A cseplesz előesése. Az állva történő herélés során megnyitjuk a közös hüvelyhártyát. Ez egy zsákocska, ami a herezacskót belülről béleli és közvetlenül a hasüregbe vezet. Így a műtéttel tulajdonképpen megnyitjuk a hasüreget és így is hagyjuk. Ezen a lyukon kicsusszanhat a cseplesz, ami egy zsíros, erekkel átszőtt, vékony hártya, ami szabadon mozog a hasűri szervek között. A probléma könnyen, biztonságosan orvosolható, de csak ha nem várunk vele sokat! Ha igen, az hashártyagyulladáshoz vezethet.
  3. Belek előesése. A legrosszabb szövődmény, melynek oka ugyanaz, mint az előzőé, a hasüreg megnyitása. Ha ezzel találkozunk, csakis az azonnali orvosi beavatkozás mentheti meg a ló életét.

Mi történik a fekvő helyzetben, vagy döntve történő herélésnél? A hasüreget nem nyitjuk meg az előző módszerben leírtak szerint, hanem a hüvelyhártyát kipreparáljuk, erősen lekötjük, megakadályozva a vérzést és a hasi szervek előesését.

  1. 1.Ezzel szemben, vállalnunk kell az altatás rizikóját. Az altatási kockázat kisebb, mint az állva történő herélés három legnagyobb veszélye!

Nézzük, mi történhet mindkét módszer esetében.

  1. Fertőzés. A tartási helyen végzett herélési módszer mellett a herélési sebet nyitva hagyjuk. A seb védelmében minden esetben antibiotikumot adunk. Ha a seb elfertőződik, kezelést igényel. Enyhébb esetben csak helyi gyulladás lép fel, legrosszabb esetben a gyulladás felterjed a hasüregbe és hashártyagyulladást eredményez
  2. Duzzanatok. A herélés során több eret átvágunk, ami miatt a herezacskó tájékának ödémájához vezet. Ez egy jelentéktelen súlyosságú szövődmény. Ha a seb idő előtt összezárul, a here helye feltelhet savóval, ezt általában meg kell nyitni.